Sümer dönemine kadar uzanan bu tabletler yaklaşık olarak MÖ 2500'lere kadar dayanıyor. Ebla ülkesinin devlet arşividir. 17.000 tabletten oluşmaktadır.
Kuzey Suriye'de Halep'in güneyindeki Tell Mardikh'te ; İtalyan arkeolog Paolo Matthıae tarafından 1975 yılında 56 hektarlık alanda bulundu.
Tabletler Tevrat'tan 1500 yıl öncesine ait. İşin ilginç yanı burada başlıyor. Tabletlerde geçen isimler; Tevrat ve Kur’an-ı Kerim' de de geçiyordu ve peygamberlerin tebliğ ettikleri kitaplar dışında ilk defa bir kaynakta geçiyordu.
Melek Mikail, Hz. Davut (Da-u-dum), Hz. İbrahim (Ab-ra-mu), Hz. İsmail (Iş-ma-il), Sina, Gazze, Kudüs, İrem Bahçeleri vb. isimler ilk defa burada geçiyordu. Amerikalı arkeoloji uzmanı dinler tarihi araştırmacısı David Noel Freidman da yaptığı açıklamada tabletlerde geçen kişi adlarının peygamberlere ait olduğunu belirtmiştir.
Tabletler gösteriyor ki Ebla ; önemli bir ticaret merkezi idi. Seçilmiş bir kral tarafından yönetilen Mısır ve Mezopotamya medeniyetleri ile rekabet halinde olan Suriyeli bir uygarlıktı.
Tabletler Roma Üniversitesi arkeoloji yazı uzmanı Giovanni Pettitano tarafından çözüldü.
Reader's Digest dergisindeki bir yazıya göre
tabletler ile ilgili ilginç bir ayrıntı da şöyledir : Kral Ebrum'un iktidarı zamanında Eblalı'ların dinlerinde bir değişiklik olmuştur. İnsanlar Yüce Allah'ın adını yüceltmek için bu ismi; isimlerine ön ek olarak kullanmaya başlamıştır.