Bebekler İçin Evi Güvenli Hale Getirmek
Bebeğin dünyaya gelmesi ve aileye katılması ile birlikte, pek çok açıdan o eski hayat geride kalır. Çünkü nazenin ve tazecik bir nefes için yapılması gereken birçok şey vardır. Daha önce sizin için çok da tehlike arz etmeyen, keskin ve sivri köşelere sahip eşyalar, kaygan sert zeminler, deterjan gibi kimyasallar, elektrikli aletler bebeğiniz için büyük bir tehlike olur. Bunların başında, ev ortamını bebekler için uygun hale getirmek ve onların güvenliğini maksimum seviyede sağlamaktır.
Bebekler ve çocuklar için ev nasıl güvenli hale getirilir?
Bebek için sadece, bir beşik almakla iş çözülmez. Hele emeklemeye ve yürümeye başladıklarında, ev içinde güvenliğe çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Evinizin her yerinde bebeğinizin, kazalardan korunması ve güvenliğinin sağlanması büyük bir önem taşır
Bebek Odası
Öncelikle bebek odasına yerleştirilen beşik, pencerelerden, prizlerden ve ısıtıcılardan uzakta bulundurulmalıdır. Bebeğiniz büyüdükçe beşiğinden çıkmak isteyeceği için, zaman zaman beşiğin yatak bölgesinin yüksekliği aşağıya çekilmelidir. Prizler, gizlenmeli ve emniyet kapakları takılmalıdır.
Evin içinde yer alan dolaplara emniyet mandalı takılmalı, kurcalayabileceği seviyedeki çekmecelerin içinde, bebeklerin zarar göreceği eşyalar bulundurulmamalıdır.
Mümkünse bütün evde, değilse de bebeğin ağırlıklı olarak bulunduğu odada kaydırmaz tabanlı kilim kullanılmalı, bu kilim yumuşak ama tüysüz olmalıdır.
Bebeğinizin beşiğinde mümkün olduğunca oyuncak bulundurulmamalıdır. Hele ki yalnız kaldıklarında beşiklerinde oyuncak olmamalıdır.
Bebeklerin uyuduğu oda, mümkün olduğunca nemlendirilmeli, odada nem seviyesi %30 ile %50 arasında tutulmalıdır. Bunun için soğuk buhar makinesi tercih edilebilir. Bu şekilde bebeğin, solunum ve cilt hastalıklarına yakalanma riski azaltılabilir. Ayrıca, uygun neme sahip bir oda, bebeğinizin uykuya dalmasını da kolaylaştıracaktır.
Mutfak
Çocuklar mümkün mertebe mutfaktan uzak tutulmalıdır. Çünkü mutfak onlar için büyük bir risk sahasıdır. Bulaşık makinesinin içinde yer alan çatal, bıçaklar, mutfak çekmece ve dolapları, ocak ve fırın, kızgın yağ tavaları, onlar için büyük bir tehlikedir. Mutfak çekmece ve dolaplarının güvenliği mutlaka sağlanmalıdır.
Banyo
Banyoda, kaydırmaz paspas kullanılmalıdır. Banyoda bulundurulan deterjan ve diğer temizlik malzemeleri, kimyasal ürünler çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Hatta bu tür ürünler için, kilitli bir dolap tedarik edilebilir. Ayrıca, bebeklere banyo yaptırırken kullanılacak ürünlerin kalitesine özen gösterilmeli ve banyo suyunun sıcaklığı çok iyi ayarlanmalıdır.
Oturma Odası / Salon
Günlük hayatın büyük bir bölümü oturma odasında geçer. Televizyon ve üstüne devrilme ihtimali bulunan diğer mobilyalar, çocuklar için büyük bir tehlikedir. Güvenlik tamponları yardımı ile bebekler, bu tür tehlikelerden korunabilir. Ya da televizyon gibi eşyalar, sabitlenerek devrilme ihtimallerinin önüne geçilebilir. Pencere önlerine ve balkona masa, koltuk ve sandalye gibi ev eşyaları konulmamalıdır. Bebekler balkonda asla yalnız bırakılmamalıdır ve eğer balkonda masa, sandalye varsa siz de orada bulunmalısınız.
Evin her yerinde çocuklar, keskin köşelerden korunmalıdır. Bıçak, silah gibi (polislik gibi meslek grupları için) şeyler, çocukların ulaşabileceği bir yerde asla bırakılmamalı, bunun için özel bir gayret sarf edilmelidir.
Çocuklar ve bebekler için ne yaparsanız yapın, %100 güvenlikli bir ortam hazırlamak kolay değildir. Elbette düşe kalka büyüyeceklerdir. Fakat bu noktada bize düşen görev, onları başlarına gelebilecek kaza ve yaralanmalardan mümkün olabildiğince korumak olmalıdır. Çocuklar için evin güvenli bir hale getirmek adına, onların özgürlüklerini kısıtlayacak hareketlerden de uzak durulmalıdır.
Kaynak: Havas Okulu
__________________
Herkesin bir dönüm noktası vardır çünkü
Allah her kuluna yardım eder
|