Göz Kapağında Şişme Neden Olur? Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Göz Kapağı Şişmesi
Bazen tek bazen de her iki göz kapağını birden etkileyen bu durum, başta alerji olmak üzere birçok nedene bağlı gelişebilir. Göz kapağı şişliği; kaşıntı, ağrı, batışma gibi ek şikayetlerle birlikte görülebilir.
Göz kapağı şişmesi nedenleri:
Alerji
Göz kapağı şişmesi en sık alerjiye bağlı gelişir. Hem göz kapağının kendisinden kaynaklı lokal alerjilerde hem de sistemik alerjik reaksiyonda(anaflaksi) göz kapağı şişmesi görülür. Alerji nedenli göz kapağı şişliklerinde genellikle ağrı görülmezken, gözde kaşıntı hemen her zaman eşlik eder. Soluk şişmiş bir göz kapağı vardır.
Birçok madde alerjiye neden olabilir: yediğiniz bir yemek, dokunduğunuz bir madde, sürdüğünüz bir losyon, içtiğiniz bir hap yada yabani arı iğnesi. Alerjen madde ile tekrar karşılaşıldığında gözde şişliğin tekrarlaması muhtemeldir.
Göz kapağında şişlik tek taraflı (temas allerjisi) olabileceği gibi çift taraflı (arı alerjisi gibi) da olabilir.
Arpacık (hordeolum)
Çoğu insanın bir şekilde gördüğü veya yaşadığı bir durumdur. Yalnızca göz kapağının bir bölgesinde, lokal iltihaplı şişlik olmasıdır. Şişliğin kaynağı göz kapağındaki yağ bezleridir. Bu iltihabi şişlik bazen dışarı akabilir. Dokunmakla ağrılıdır ve bazen ileri derecede rahatsızlık verir (göz kapağı hareketi ile ağrı artabilir).
Arpacık, göz kapağı şişmesi neden olur
Arapacık
Göz Kapağı İltihabı (Blefarit)
Yine çok sık görülen bir durumdur. Göz kapağı şişmesi ile birlikte gözde kaşıntı, yanma, kızarıklık gibi belirtiler görülür. Kirpiklerin tutulumu ve gözde çapaklanma görülebilir.
göz kapağı iltihabı blefarit
Göz kapağı iltihabı sonucu göz kapağında şişlik
Şalazyon
Çoğu kişinin kulağına tanıdık gelmeyen bu duruma çoğu zaman yanlışlıkla arpacık denir. Arpacığa oldukça benzeyen bu durum yine göz kapağının bir bölgesinde tek taraflı şişlik şeklinde görülür. Arpacıktan büyük ve arpacığın aksine ağrısız bir şişlik oluşturur. Tedavisi arpacıktan daha zordur ve bazen cerrahi bir operasyona ihtiyaç duyar.
Konjonktivit
Kırmızı göz olarak bilinen bu duruma göz kapağı şişmesi eşlik edebilir. Göz akının kızarması, göz sulanması, gözde akıntı, batışma, ağrı şikayetleri görülür. Tek gözü tutabileceği gibi iki taraflı da olabilir.
Zona
Zona deyince akla gözde şişlik pek gelmese de gözü tutabileceği ve göz kapağı şişliği yapabileceği unutulmamalıdır. Tuttuğu bölgede vezikülerin(içi sıvı dolu şişlikler) görülmesi ve buna şiddetli ağrının eşlik etmesi tipiktir.
göz kapağını tutan zona
zona
Orbital Selülit
Şimdiye kadar anlattığımız göz kapağı şişliği nedenlerinden daha agresif olan bu durum çocuklarda daha sık görülür. Göz çukurundaki dokuların enfeksiyonudur. Bazen görmeyi tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Bu durum hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. En sık sinüs enfeksiyonlarının (sinüzit) yayılımı ile oluşur. Gözde, göz kapaklarında yaygın kızarıklık, şişlik, ağrı ve ödem görülür. Bazen görme keskinliğinde azalma ve ateş eşlik eder. Göz dokularındaki iltihaba bağlı göz öne doğru itilmiştir(proptozis).
Orbital selülit nedir
Orbital selülit
Göz Kapağı Şişliğinin Diğer Nedenleri
Travma,yaralanma; göz ve çevre dokuların travması göz kapağında şişliğe neden olabilir.
Göz Kanserleri; nadir görülen göz kanserleri göz kapağı şişliği ve buna eşlik eden görme problemi ile kendini gösterir. Görme kaybı yada görmede azalma genellikle eşlik eder.
Göz kapağı dermatiti; göz kapağında şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve bazen de döküntü ve pullanma görülür.
Kavernöz Sinüs Trombozu; beynin toplardamarlarının oluşturduğu ağsı yapıda pıhtı oluşması anlamına gelir. Göz kapağında şişme dışında baş ağrısı,göz hareketlerinin bozulması, gözün hareket edememesi, göz kapağında düşme,ateş ve görme keskinliğinde azalma şikayetleri eşlik edebilir. Hızlı bir şekilde tedavi gerektiren acil bir durumdur.
Göz Kapağı Şişliği Hangi Hastalıkların Belirtisidir
Şimdiye kadar anlatılan göz kapağı şişliği nedenleri, göz ve göz çevresinden kaynaklanan bir duruma bağlı gelişmektedir. Bunların dışında bazı sistemik hastalıklar da göz kapağında şişlik nedeni olabilir.
Göz kapağı şişliği yapan sistemik hastalıklardan bazıları şunlardır;
Kronik böbrek yetmezliği
Kalp yetersizliği
Karaciğer yetersizliği
Hipertiroidi (zehirli guatr) ;graves hastalığında göz kapağı şişliği ve gözün dışarı doğru itilmiş görüntüsü olabilir.
Hipotiroidi; tiroid hormonlarının yetersizliği ile seyreden bu durumda göz kapağı şişliği görülebilir.
Göz kapağı şişmesi her zaman doktor tarafından değerlendirilmesi gereken bir belirtidir.
Kaynak:Sağlık Bilgi
__________________
Herkesin bir dönüm noktası vardır çünkü
Allah her kuluna yardım eder
|