Dört mezhebe göre erkek eşini, eşi âdetli iken veya onunla ilişkiye girdiği temizlik döneminde bir talakla boşayabileceği gibi birden fazla talakla da boşayabilir. Eğer eşine; “seni üç talakla boşadım” demişse aynı anda üç talak meydana gelir ve evlilik tamamen sona erer. Şarta veya belli bir zamanın gelmesine bağlanan talâk da geçerlidir. Ne boşama sırasında ne dönme sırasında ne de iddet bitiminde ayrılırken şahit bulundurma şartı vardır! Erkeğin eşine dönmesi halinde iyi niyetli olup olmadığına da bakılmaz.
Oysa bütün bunlar Kur’an ve Sünnete aykırıdır! Talak sûresinin 1 ilâ 3. ayetlerinde boşama ile ilgili hükümler ayrıntılı bir şekilde izah edilmiştir. Eşini boşamak isteyen erkeğin yapması gerekenler şunlardır:
1. İddet içinde boşamak. Yani kadın âdetli olmayacak, ilişkiye girilmemiş bir temizlik döneminde olacak. Âdet döneminde kadını boşamak mümkün olmadığı gibi ilişkiye girilen bir temizlik döneminde de boşamak mümkün değildir.
2. İddeti saymak,
3. Kadını evden çıkarmamak,
4. Kadının evden çıkmaması,
5. Süre içinde veya süre sonunda iyilikle tutmak veya iyilikle ayırmak,
6. Kadını gerek boşarken gerek dönüş sırasında ve gerekse ayrılırken iki âdil şahit tutmak.
Resûlullâh, eşini bir defada üç talakla boşadığını söyleyen kişilere Talak sûresinin 1. ayetini hatırlatarak bunun sadece bir talak sayılacağını söylemiştir. (Ebû Dâvûd, Sünen, Talâk, 10; Ahmed b. Hanbel, 1/265)
Resûlullâh, Abdullah b. Ömer’in, eşini âdetli iken boşadığını öğrenince babası Ömer b. Hattâb’a şöyle demiştir:
“Söyle ona, eşine dönsün; temizleninceye kadar ayrılmasın. Sonra eşi âdet görüp tekrar temizlenirse bundan sonra ister devam etsin, isterse ilişkiye girmeden onu boşasın. İşte bu, o iddettir ki, Allah kadınların ona göre boşanmalarını emretmiştir.” (Buhârî, Talâk, 1, 3, 44, 45) Abdullah b. Ömer demiştir ki; “Nebîmiz, yaptığım boşamayı geçersiz saydı ve şu ayeti okudu: “Ey Nebî! Kadınları boşadığınızda iddetleri içinde boşayın.” Yani onları iddetlerinin başlangıcında boşayın.” (Ebû Davûd, Talak, 4)
Böyle bir fetva var.
|