Havas ilminin ilmihali - ilmi-hali Havas
Her şeyde bir ilmihâl(Ben, ilmin hâli şeklinde kullanımda bulunuyorum.) mevcut. Yani ilmin bir hâli, ilmihali... Lakin bizler bunu fark edememenin gafleti içerisinde, nefsin galebe çalan isteklerine uymaktayız. Bir taşın anatomik yapısında dahi bir ilmi'hâl mevcuttur. Kaldı ki insanın ilmi halini anlamak oldukça güç, tefekkür ve gayret istemektedir. Tefekkür, günümüz için gerekli olan hususî ve mahzun olunan konulardan biridir. Kur-ân, bizlere 72 âyetinde ve fazlasında düşünmeyi(tefekkür) emreder. Bugün Namazdan dahî çokça zikredilen tefekkür ibadetinin önemine de dikkat çekmek, elbette boynumuzun borcudur. Bilakis bu bize lazım olan, anlatılması elzem olan konulardan biridir. (inşâAllah nasip olduğu vakitte daha da derinine inmek duası ile..) Velhasıl kelâm dostlarım, konu başlığı Havas-ül Esrâr ilminin, ilmihalidir. En başta da belirtmiş bulunduğum üzre her şeyde mevcut bir ilim ve hâl vardır. Havâs ise bu sistem içindeki mevcut yapının ilmini ve halini teferruatıyla ele alan bir ilim deryasıdır. Dehlizlerinde boğularak ölenler, ummanlarında kaybolanlar, yolunu bulamayanlar bihayli mevcut ve mahrurdurlar. Havâs ilminin, ilmihâli ne tek kalemde yazılabilecek bir iştir, ne de noksansız yazılması mümkündür. (!)
" Ne kelâmlar gördüm;
Mükerrem bir hâl ile kurulmuş nacizane cümleler...
Ne kalemler gördüm;
Yolunda kırılmış, başını kaybetmiş Viraneler... "
Devam Etmek gerekirse;
Havâs ilminin tefsirini yapmak istesek, inanın ne ömrümüz yeter nede ilmimiz. Havâs ilmini hafife almamak ve önemle incelemek, anlamak ve dahî gerekirse kullanmak gerek. Günümüz toplumundaki ehli cinnin, Havâs ilmini sahiplenmesini; o ilmi kavrayamayışına yoruyorum. Nitekim bundan başka bir açıklaması yok! İlmi, cinden hasıl olan bir kimliğe büründürmek ne büyük cehalet ne büyük ahmaklık olur. Bu yazımı kısa tutacak, uzatmayacağım. Zira bu yazıda anlatmak istediğim; Sizi, yeni bir kavram ile tanıştırmak ve bu idrak ile hareket etmenin gerekliliğini dile getirmek idi dileğim. İLMİ'HÂLİ Havâs'da her şeyi esasıyla ele alan gerçek bir müslüman edasıyla: Havâs ilminin, ilmihâlini okumak lazım. Sadece bu mudur? Diyenler olacaktır belkide içinizden(?)
Unutmayın, bu ilmin içerisinde tüm yaratılış programı, varoluş gayesi, yaşamın oluşumu, ve görünen/görünmeyen her şeyin sırrı bahsi edilen ilmihâli Havâs sisteminde mevcuttur. Yeterki Havâs denen bu sistemin mealini iyi okuyalım. (Kur-ân meallerinden başlayabilirsiniz)
İlmi'Hâli Havâs'ın içeriğini de inşâAllah isteğe bağlı olarak İşleriz. Son olarak:
İlim ve ihmal birbirinin zıttı ve düşmanıdır. İhmal varsa hayatın kazançlı olması yönünde hep ihlal vardır. Ancak ilim varsa yaşamımızda, ihmale karşı İhlas ile hareket edip Islah olmak vardır. Rabbim bizleri İhlas ile ihsan olunanlardan eylesin. Amin ecmâin inşâAllah!
Selametle kalın.
|