Allah Geçmişte Kimlere Mülk Vermiştir?
1- Allah, Hz. Süleyman‟a mülk ve saltanat vermiştir:
“Şeytanların Süleyman'ın hükümdarlığı (mülkü) hakkında söylediklerine uydular.Oysa Süleyman kafir değildi.”
( Bakara 102)
2- Allah, Hz. Davud‟a da mülk ve saltanat vermiştir:
“Davud Calut'u öldürdü, Allah Davud'a hükümranlık ve hikmet verdi ve ona dilediğinden öğretti. Allah'ın insanları birbiriyle savması olmasaydı yeryüzünün düzeni bozulurdu. Fakat Allah alemlere lütufkardır.” (Bakara 251)
3- Allah, Talut‟a da komutanlık mülkü verdi:
“Peygamberleri onlara "Allah size şüphesiz, Talut'u hükümdar (melik) olarak gönderdi" dedi. "Biz hükümdarlığa ondan layık iken ve ona malca da bir bolluk verilmemişken bize hükümdar olmaya o nasıl layık olabilir?" dediler, "Doğrusu Allah size onu seçti, bilgice ve vücutça gücünü artırdı" dedi. Allah mülkü dilediğine verir. Allah her şeyi rahmetiyle kaplar ve bilir. (Bakara 247)
4- Allah, Hz.İbrahim‟e ve ailesine de mülk vermiştir:
“Oysa İbrahim ailesine kitap ve hikmet verdik, onlara büyük hükümranlık bahşettik.” (Nisâ 54 )
5- Allah, Hz.Yusuf‟a da mülk vermişti:
"Rabbim! Bana hükümranlık verdin, rüyaların yorumunu öğrettin. Ey göklerin ve yerin yaratanı! Dünya ve ahirette işlerimi yoluna koyan sensin; benim canımı Müslüman olarak al ve beni iyilere kat." ( Yusuf 101)
6- Allah, Firavun ve hanedânına da otorite yetkisi vermişti:
“Firavun hanedanından olup imanını gizleyen mü‟min bir zat: "Ey milletim! Bugün memlekette hükümranlık sizindir, galip olanlar sizsiniz. Ama Allah'ın baskını bize çatınca O'na karşı bize kim yardım eder?" dedi. Firavun da: "Ben size kendi görüşümden başkasını söylemiyorum. Ben size ancak doğru yolu gösteriyorum" dedi.
( Mü‟min 29)
Esmaül Hüsna
|