Tövbe ve İstiğfar Duaları
Tövbe duası, kişinin yaptığı bütün günahkar davranışlardan pişmanlık duyduğunu ifade eden, bundan sonraki yaşamında günah ve kusurlu hareketlerden uzak duracağı hakkında Allah'a söz vermesidir. Allah'ın ve Resulünün yasakladığı, dinen hoş karşılanmayacak, uygun olmayan davranışların yapılması karşısında, kişinin aynı davranışları yapmamaya kendi iradesini kullanarak, yaptığı hatalardan ve işlediği günahlardan dolayı Allah'tan af dilemesi ve bağışlanmayı istemesidir.
•Hz Ali (a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur; "Günahı terk etmek, tövbe etmekten daha kolay bir ameldir."
Kişinin günahın içine girmesi halinde Allah'tan ümit kesmemesi, rahmetini dilemesi gerekir. Çünkü Allah'a doğru gitmek, nefsi ıslah etmek her zaman açık bir yoldur. Yüce Rabbimiz günahkar olan kulları için, tövbeyi ve kendisine dönüş yolunu açarak, onların kendine dönmesini, nefislerini pisliklerden ve günahlardan arındırmasını istemiştir. Tövbe günahlardan kurtuluş, işlenen günahlardan dolayı üzülmek ve pişman olmak, günahtan vazgeçerek, bundan sonra yeniden işlememek anlamındadır.
•Yüce Rabbimiz Maide suresi 39. ayette şöyle buyurmuşlar; "Her kim haksız davranışlar yaptıktan sonra tövbe eder ve halini düzeltirse, şüphesiz Allahü Teala onun tövbesini kabul eder, Allah bağışlayıcı ve esirgeyicidir."
•Enam suresi 54. ayette, "Bizim ayetlerimize iman etmiş olanlar sana geldiklerinde onlara: Selam olsun size, Rabbiniz rahmeti kendi üzerine farz kıldı ki, içinizden biri yaptığı günahlardan ve cehaletten ötürü kötü davranışlarda bulunur sonrasında tövbe ederek, kendini düzeltirse kuşkusuz Allah bağışlayan ve esirgeyendir."
Yapılan tövbe sonrasında müminler yersiz duydukları endişelerden kurtularak, ümitsizlikleri sona erer. Yaşamına yeni bir yön verme olanağına kavuşur. Kalbini Allah'a açarak, manevi açıdan rahatlama imkanına kavuşur. Kendi yaptıklarını Allah'ın affedeceğine emin olan kişiler, yaşamında başka kişilerin yaptığı hataları daha rahat affedecektir. Bu durum insanlar arasında kardeşlik, dayanışma, yardımlaşma gibi duyguları güçlendirir, birlikte yaşama katkı sağlar. Günah işlemiş olanlar, bunlardan kurtulmak için çaba harcamalıdır. Başlangıç olarak pişman olmalı, şirk derecesinde olan günahlardan imana dönmelidir. Büyük günahlarında dolayı tövbe etmeli ve yeniden günah işlememelidir.
|