Ramazan-ı Şerif Ayında Kılınacak Nafile Namazlar
Ramazan-ı Şerif Ayında Kılınacak Nafile Namazlar
1- TERAVİH NAMAZI: Teravih namazı Ramazan ayına mahsus yirmi rekattık bir namazdır. Cemaatle kılınabileceği gibi yalnız olarak da kılınabilir. Fakat cemaatle kılınması daha faziletlidir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması en faziletli olanıdır. Dört rekatta bir selam verilerek de kılınabilir. Sekiz, on ve yirmi rekatta selam verilerek de kılınabilmekle beraber bu şekilde kılınması mekruhtur. Teravih namazı iki rekatta bir selam verilerek kılınırsa sabah namazının sünneti gibi, dört rekatta bir selam verilerek kılınırsa da ikindi namazının sünneti gibi kılınır.
Teravih namazının cemaatle kılınması durumunda yatsı namazına yetişemeyen bir kimse şayet cemaat teravih namazına başlamışsa önce yatsı namazının farzını kılar, daha sonra teravih namazı için imama uyar. Cemaatin namazı bittikten sonra kendisinin kaç rekatı kaldıysa o rekatları tek başına tamamlar. Daha sonra vitir namazını kendi başına kılar. Faziletli olan bu şekilde yapılmasıdır. Ancak, kişinin cemaatle birlikte vitir namazını kılıp daha sonra teravih namazını tamamlaması da caiz görülmüştür.
2- Ramazan-ı Şerif ayının ilk gecesinde kim nafile namaz kılar ve kılacağı namazda FETİH SURESİ’ni okursa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o yıl boyunca o kimseyi bütün bela ve musibetlerden muhafaza eder.
3- Ramazan-ı Şerif ayının ilk gecesinde iki rekat namaz kılınır. Her rekatında FATİHA ve FETİH SURELERİ okunur. Selam verdikten sonra ise on defa KADİR SURESİ okunur ve Peygamber Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) salâvat getirilir.
4- Ramazan-ı Şerif ayının birinci gününde dört rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ ve beş AYETEL KÜRSİ okunur. Namazdan sonra ise bir defa AYETEL KÜRSİ okunur.
5- Ramazan-ı Şerif ayının onuncu gecesinde gece yarısı iki rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ, yedi AYETEL KÜRSİ, beş İHLAS SURESİ, beşer kere de FELAK ve NAS SURELERİ okunur. Selam verdikten sonra da yedi defa AYETEL KÜRSİ okunur ve Peygamber Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) yedi defa salâvatı şerife getirilir.
6- Ramazan-ı Şerif ayının onuncu gününde dört re- katlı namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ, on KAFİRUN SURESİ ve on defa da İHLAS SURESİ okunur.
7- Ramazan-ı Şerif ayının on beşinci gecesi dört rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ on defa İHLAS SURESİ okunur.
8- Ramazan-ı Şerif ayının on beşinci gününde on iki rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ, bir AYETEL KÜRSİ, üç defa da KADİR SURESİ okunur. Namazdan sonra da on defa AYETEL KÜRSİ okunur.
9- Ramazan-ı Şerifin yirminci gecesinde iki rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ, bir defa da YASİN SURESİ okunur. Namazdan sonra da üç defa AYETEL KÜRSİ okunur ve Peygamber Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) üç defa salâvatı şerife getirilir.
10- Ramazan-ı Şerif ayının yirminci gününde iki rekat namaz kılınır. Her rekatta birer defa FATİHA SURESİ, AYETEL KÜRSİ, KAFİRUN SURESİ ve İHLAS SURESİ okunur. Namaz bittikten sonra da on defa İHLAS SURESİ okunur ve Peygamber Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) on defa salavatı şerife getirilir.
11- KADİR GECESİ NAMAZI: İbn-i Abbas’ın (Radıyallâhü Anh) Peygamber Efendimiz’den (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte “Kadir gecesi iki rekat namaz kılan ve her rekatında bir FATİHA SURESİ ve yedi İHLAS SURESİ okuyan ve selam verdikten sonra yetmiş kere (Estağfirullahe ve etubü ileyh) istiğfarını söyleyen kimseyi Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimse daha yerinden kalkmadan anasını, babasını ve kendisini -kul hakkı hariç olmak üzere- affeder. Ayrıca onun için ağaçlar dikmek, saraylar yapmak ve nehirler akıtmak üzere bir meleği cennete gönderir. Bu kimse dünyadan ayrılmadan önce bütün bunları görür.” buyrulmuştur.
İmam-ı Ebu Leys (Radıyallâhü Anh) diyor ki: “Kadir gecesi namazının en azı iki rekattır. En çoğu ise bin rekattır. Ortası ise yüz rekattır.” Her rekatında bir FATİHA SURESİ, bir KADİR SURESİ ve üç İHLAS SURESİ okunur. Her iki rekatta bir selam verilir. Selam verdikten sonra Peygamber Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) salâvat getirilir.
12- Ramazan-ı Şerif ayının son Cuma günü dört rekat namaz kılınır. Kim bu günde, sırf kıyamet gününde düşmanlarını razı etmek niyetiyle dört rekat namaz kılarsa, ilk rekatta bir FATİHA SURESİ ile on bir İHLAS SURESİ, ikinci rekatta bir FATİHA SURESİ, üç Kafirun
Suresi ve on bir İHLAS SURESİ, üçüncü rekatta bir FATİHA SURESİ, bir TEKASÜR SURESİ (Elhakümüttekasür) ve on bir İHLAS SURESİ, dördüncü rekatta da bir FATİHA SURESİ, üç AYETEL KÜRSİ ve yirmi beş kere İHLAS SURESİNİ okursa Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseyi kabrin bütün korkunç hallerinden kurtarıp, kıyamette de hasımlarını kendisinden razı eder.
13- Ramazan-ı Şerif ayının otuzuncu gecesinde on iki rekat namaz kılınır. Her rekatında bir FATİHA SURESİ, on AYETEL KÜRSİ, on KADİR SURESİ, yirmi beş defa da İHLAS SURESİ okunur. Namaz bittikten sonra Peygamber Efendimiz’e (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) yirmi beş defa salâvatı şerife getirilir.
14- Yine Ramazan-ı Şerif’in son gecesinde dört rekat namaz kılınır. Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki:
“Bir kimse Ramazan-ı Şerif’in son gecesinde dört rekat namaz kılsa, her rekatta bir FATİHA SURESİ ile bir AMENER RASULÜ ve beş İHLAS SURESİ okusa, o kişi hakkında ‘Cehennemden kurtuldu’ diye bir beraat yazılır ve kabir azabından emin olur. Aynı zamanda Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü), o kimsenin kendi günahını ve ev halkının günahını bağışlar. Ayrıca bütün Muhammed ümmetinin oruçlarının sevabı kadar kendisine sevap verilir. Bu ay içinde tuttuğu oruç ile kıldığı namazlar kabul olunur. Her ne hacet dilese kabul olunur.”
|