Peki, biz ne kadar zalimiz?
Peki, biz ne kadar zalimiz?
وَقُلْنَا يَٓا اٰدَمُ اسْكُنْ اَنْتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ وَكُلَا مِنْهَا رَغَدًا حَيْثُ شِئْتُمَاۖ وَلَا تَقْرَبَا هٰذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الظَّالِم۪ينَ ﴿35﴾
“Ey Âdem! Sen ve eşin cennette oturun, istediğiniz yerinden rahatça yiyip için ama şu ağaca yaklaşmayın! Yoksa zalimlerden olursunuz!”
Bakara Sûresi 35
Peki, biz ne kadar zalimiz?
Cennette bir ağaç ama ağacın meyvesi yasak. Allah Teâlâ Âdem ve Havva’ya ilk kuralı belirledi. Cennette de olsanız bir kurala tabisiniz. Kurala uymazsanız zalimlerden olursunuz, dedi. Hazreti Âdem ve Havva cennetten bir ağacın meyvesini yedikleri takdirde zalim olmakla uyarıldılar. Acaba bizler de bize yasak edilen şeylere yaklaştıkça zalimlerden olmuyor muyuz?
Allah Teâlâ bizlere kamu malına yaklaşmayın demedi mi? Kul hakkına yaklaşmayın demedi mi? Faize yaklaşmayın! Fuhşun açık ve gizli olanına yaklaşmayın! Zinaya yaklaşmayın! Yetim malına yaklaşmayın! Sarhoşken namaza yaklaşmayın! Allah’ın sınırlarına yaklaşmayın! Zira sınırlarda dolaşan, her an hududu aşmakla karşı karşıya kalır. Bazen bilerek, bazen de bilmeyerek haddini yani durması gereken noktayı aşabilir.
Her kim bir yasağı çiğnerse kendisine zulmetmiş olur. Kendi nefsinin zalimi olur. İşlediğimiz hata ve günahları sıralayalım! Bizler ne kadar zalim olmuşuz acaba?
Cennetteki ağaca yaklaşan Âdem zalim oluyor da dünyadaki yasaklara yaklaşan adam zalimlerden olmuyor mu? Hem onlar, hatalarını fark eder etmez tövbe ettiler: “Bizler zalimlerden olduk. Kendimize haksızlık ettik. Eğer bizi affetmez ve bize acımazsan zalimlerden oluruz.” dediler.
Evet, dostlar! Şimdi kendi nefsimizi hesaba çekelim. Kim ne kadar zalim? Ne kadar yasağa yaklaşmışız? Eğer sadece bir günah için Allah Teâlâ zalimlerden olursunuz diyorsa biz kaç yasağa yaklaştık ve acaba ne kadar zalimiz?
Allah’ım, bilerek bilmeyerek yaptığımız ve yaklaştığımız tüm günahlardan dolayı bizleri affeyle! Eğer sen bizleri affetmez ve bizlere merhamet etmezsen bizler de zalimlerden oluruz.
|