Okuyup üflemek gerçekten var mı?
Avf b. Malik (ra) şöyle demiştir: "Cahiliye devrinde hastalara okurduk, bu sebeple Rasulüllah (sav)'a "Ya Rasulallah, okumak hakkında ne buyurursunuz?" diye sorduğumuzda, "Okuduğunuz şeyleri okuyun bakayım" der, şirki ihtiva eden bir şey yoksa "bir mahzur yoktur" derdi. (Ebu Davud, Müslim)
Hz. Enes (ra)'dan, "Rasulüllah (sav), gözdeğmesinde yılan, akrep gibi hayvanların sokmasında ve yan tarafta çıkan yaralarda hastayı okumaya izin verdi." (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)
Yine başka bir hadiste, "Kardeşine faydalı olabilen kimse bunu yapsın" buyurdular. (Müslim)
Hz. Aişe (ra) anlatıyor: Rasulüllah (sav) hastalanınca, O'na Cebrail (as) okur ve şöyle derdi: "Allah'ın adı ile sana okudum. Allah seni kurtarsın, her hastalığını iyileştirsin, her hasedcinin şerrinden ve her gözü olanın kem gözünden korusun" (Müslim)
Amr b. Şuayb, babasından o da dedesinden şöyle dediğini rivayet etmiştir:
"Efendimiz (sav) korku için şu duayı okumalarını öğretti:
"إذا فَزِعَ أحدُكمْ في النَّومِ فليقلْ أعُوذُ بكلماتِ اللَّهِ التَّامَّةِ من غَضَبهِ وعِقابهِ وشرِّ عبادِهِ، ومن هَمَزاتِ الشَّياطينِ وأنْ يحضُرُونِ فإنَّها لنْ تَضُرَّهُ" فكانَ عبدُ اللَّهِ بنُ عَمْرٍو يُلقنُها منْ بَلَغَ مِنْ وَلَدِهِ، ومن لمْ يبلُغْ منهُمْ كتَبَها في صكٍّ ثُمَّ علَّقَها في عُنُقِهِ". هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيْبٌ.
İbni Ömer (ra) de küçük ve büyük çocuklarına bunu öğretti. İbni Ömer (ra) bu duayı yazmış ve çocuğunun boynuna asmıştı. (Ebu Davud, Tirmizi, Hakim, Ahmed)
İbni Abbas (ra)'dan rivayet edildiğine göre; "Peygamberimiz (sav) Hz. Hasan ile Hüseyin'e okur ve şöyle derdi; "Şeytandan, her türlü zehirli hayvan ile günahkar gözden Allah'ın eksiksiz kelimeleri ile dua ederim." sonra, "Babamız İbrahim (as) de, İsmail ile İshak (as)'a bu duayı okurdu" buyurdu. (Ebu Davud, Tirmizi)
|