İştah kesen 5 tavsiye
Atıştırmadan önce “Mideyi atıştırmadan yatıştırmanın bir yolu var mı?” sorusuna yanıt aramalı, açlığı ta işin en başında engellemenin bir yolunu bulmalısınız.
Atıştırma hastalığına yakalanmış gibiyiz! En masumumuz bile günde bir-iki defa “bir şeyler yiyip içme” ihtiyacı içinde.
Ne var ki sadece sağlıklı kalmak için değil, midemizi bir çöp torbasına çevirmemek, ülser, gastrit ve reflüden; yanma, gaz ve şişkinlikten korunmak için de “atıştırırken” dikkatli olmalı, bu işi bir tür “abur cubur tüketme ritüeli”, bir çeşit “stres yatıştırma yöntemi” haline getirmemeliyiz.
Bana sorarsanız atıştırmadan önce “Mideyi atıştırmadan yatıştırmanın bir yolu var mı?” sorusuna yanıt arayıp açlığı ta işin en başında engellemenin bir yolunu bulmak daha doğru bir yaklaşım.
Bu konuda size verebileceğim “iştah kesici” tavsiyeler şunlar...
1- Su için. Kendinizi aç veya bir şeyler atıştırma ihtiyacı içinde hissettiğinizde önce bir bardak su içmeyi deneyin. Bu, iki konuda size yardımcı olacaktır: Bir, susuzlukla açlık çok karıştırılır, susuzsanız su içince açlığınız da yatışır. İki, herhangi bir şey yiyip içmeden önce su içerseniz -ki bence bunu alışkanlık haline getirin- hem susuzluğunuzu gidermiş hem de yiyip içeceğiniz şeyin miktarını azaltmış olursunuz.
2- Bitter çikolata yiyin. Küçük bir parça -25 gram- yüzde 80’in üstü kakao içeren bir çikolata, herkesin iştahını önemli ölçüde baskılayabiliyor. Bitterin etkisini daha da çoğaltmak istiyorsanız yanında bir bardak yeşil çay içmenizde fayda var.
3- Tarçın, krom ve/veya kurkumin/zerdeçal desteği alın. Her ikisi de kan şekerini dengeleyerek atıştırma isteğinizi dizginleyecektir.
4- Tuzluktan uzak durun. Tuz hele hele tuzlu atıştırmalıklar iflah olmaz birer iştah açıcı haline gelebiliyor. Yiyeceklerin az tuzlusunu seçenler daha seyrek atıştırma ihtiyacı duyuyorlar.
5- Şekere elinizi sürmeyin. Bir önceki öğünde yenilen tatlı besinlerin ara öğünlerde atıştırma ihtiyacını arttırdığını biliyoruz. Bu özellikle hipoglisemikler, insülin dirençliler ve şeker hastalarını bekleyen önemli bir tehlikedir. Unutmayın “şeker yendikçe yedirtir”.
__________________
Sözün kıymetini '' Lal'' olandan,
Ekmeğini kıymetini ''Aç '' olandan,
Aşkın kıymetini ''Hiç'' olandan öğren..
|