Hıfz Namazı
Bir gün Hazreti Ali (r.a.), Allah Resulü'ne (a.s.m.) gelip Kur’an’ı hafızasında tutamamaktan şikâyet ederek şöyle der:
– Bu Kur’an göğsümden uçup gidiyor. Onu ezberimde tutamıyorum.
Bunun üzerine Resul-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) ona şu tavsiyede bulunur:
– Cuma gecesinin son üçte birinde kalk; o, meleklerin şahit olduğu zamandır, onda yapılan dualar kabul edilir. Şayet o saatte kalkamazsan, gecenin evvelinde veya ortasında kalk ve dört rekat namaz kıl. Birinci rekatında Fatiha ile Yasin surelerini, ikinci rekatında Fatiha ile Duhan surelerini, üçüncü rekatında Fatiha ile Secde surelerini, dördüncü rekatında ise Fatiha ile Mülk surelerini oku. Tahiyyâtı bitirdiğin zaman Cenab-ı Hakk’a güzelce hamd ü senada bulun. Bana ve diğer peygamberlere de salavat getir. Erkek-kadın bütün mü’minler için Allah’tan mağfiret dile. Bu okuduklarının akabinde de şu duayı söyle.
Efendimizin (a.s.m.) tavsiye ettiği dua, kitaplarda “Hıfz Duası” adıyla yer alan duadır.
Hazreti Ali (r.a.) tarif edildiği üzere bunu beş veya yedi gece yapar ve Allah Resulü’ne gelip şöyle der:
– Ya Resulallah! Ben daha önceleri dört-beş ayeti bile ezberleyemiyordum. Fakat şimdi kırk ayet kadar ezberleyebiliyorum. Onu okuduğumda da sanki Allah’ın kitabı gözümün önündeymiş gibi oluyor. Yine önceleri bir hadisi duyup tekrar ettiğimde tam ezberleyemezdim. Fakat, şimdi hadisleri işitip onları rivayet ettiğimde bir harf bile kaçırmıyorum. (Tirmizî, Daavât, 114)