Hayat veren Allah’ın adıyla
Kıyametin Hukuk Terimi anlamı:
Kıyamet, bu dünyanın sonu ve ebedi hayatın başlaması demektir. İslam inancına göre bütün insanların ve canlıların öldükten sonra dirilmesi, ilâhi adalet önünde yargılanması ve iyilik eden insanların cennete, kötülük edenlerin ve Allah'a inanmayanların cehenneme gönderildikleri ebedi hayat.
Kıyametin sözlük anlamı:
Kıyamet: Sözlük anlamı kalkmak, diriltmek, dikilmek, ayaklanmaktır. Kozmolojik anlamda dünya hayatının sonu, evrenin düzeninin bozulması, yerin, göğün, yıldız ve gezegenlerin birbirine girmesi, dağların pamuk parçaları gibi dağılmasıdır.
Kıyametin Dini Terim anlamı:
Dini terim anlamında da belirtildiği gibi kıyamet ayağa kalkmak ve dirilmektir. Aşağıda ayetlerde zikredilen kıyamet umumi bir kıyamettir.
Yani tüm varlıkların ve evrenin imha olma ve sonrada dirilme olayıdır. Nasrettin hocaya sormuşlar hocam kıyamet ne zaman kopacaktır diye, hoca cevaben: “Ben ölürsem küçük kıyamet, hanım ölürse büyük kıyamet kopacaktır” demiş.
Tabi ki kadının hayatın içindeki önemini çok iyi bilen Nasrettin Hoca, kadının ölümüne veya yokluğuna büyük kıyamet demiştir. Aşağıda ki ayetlerde izah edilen fiziki kıyametin zahiri boyutudur.
Ama işin esasına gelince, her insan bir âlem-i kübradır ve bu âlemin ölümü ise kıyamettir.
Kıyametteki diriliş ve ebedi hayata geçiş insanın bu dünya hayatında kendini ilimle, bilimle, imanla, aşk ve muhabbetle ahiret hayatına intikal ettirmesi, yani ölümü hayatında anlamsız ve hükümsüz kılmasıdır.
Bu alemde samimi İman, şuur ve aşkla kendini var edenler için ölüm, sadece kişinin kendi gerçeğine yaptığı yolculuktur. Üstünden attığı beden onun için sadece elbisedir. Müminin kıyameti nefsin gafletinden uyanışıdır.
Kıyam etmek hayatın gerçeğine uyanmaktır. Bu uyanışını gerçekleştirmeyenler zaten ölüdürler vesselam.
|